Lingondricka

8 liter (4 kg) lingon.
11/2 liter vatten.
35 g vinsyra.
1/2 dl ljumt vatten.
13/4 kg syltsocker eller strösncker.

Rensa lingonen och skölj dem (se bild. sid. 14 och 15). Krossa dem i mortel eller stöt sönder dem med trästöt i ett stort, rymligt karl (emaljerat eller glaserat fat). De kan även med fördel malas genom kött-, saft- eller bärkvarn (se bild). Eller pressa bären genom saftpress. Lägg moset i en stor kruka och häll på vattnet jämte vinsyran löst i det ljumma vattnet. Täck över krukan och låt den stå på kallt ställe i 3 dygn, under vilken tid man några gånger rör i blandningen. Töm upp massan i, en i varmt vatten doppad, väl urvriden silduk och låt saften självrinna. Blanda saften och sockret. Rör med en hål-, sopp- eller träslev, tills sockret är löst. Skumma och fyll saften på mycket väl rengjorda, torra, kalla flaskor. Korka dem. Paraffinera, hartsa eller sätt kapsyler över flaskorna. De kan även tillslutas med proppar av bomull doppade i upplöst salicylsyra och bindas över med pergamentpapper. Lampliga förvaringskärl är Sockerbolagets sirapsflaskor med patentlock eller vichy vattensflaskor. Resterna i silduken kan användas till Lingon-efterdricka, Lingon- och äppelmos. Lingon- och morotsmos.