Vinbärs- och hallondricka.

 

3 liter ( 1½ kg) hallon.          3 liter ( 1½ kg) vinbär, röda,.svarta eller vita.   2 ¼ liter kokt, kallt vatten.   15 g vinsyra.         1½g bensoesyrat natron,

Tag till varje liter avrunnen sur saft 300 -500 g svltsocker eller strösocker och 1g bensoesyrat natron.

 

Rensa bären (vinbären repas) och skölj dem noga.  Mosa sönder dem med trästöt i ett stort, rymligt kärl (emaljerat eller glaserat fat). De kan även hastigt malas genom kött-, saft- eller bärkvarn.  (Använder man sig av köttkvarn får hålskivan ej vara för fin). Eller pressa bären genom saftpress. Lägg moset i en stor, ren kruka och häll på vattnet, i vilket vinsyran tillika med receptets första bensoesyrade natron upplösts. Rör om noga, täck över krukan och låt den sta på kallt ställe i 2 dygn under vilken tid man några gånger rör i moset.

Töm upp massan i en i hett vatten doppad, väl urvriden, ej för tät silduk och låt saften självrinna. Mät den sura saften, sätt till sockret och det bensoesyrade natronet väl blandat därmed eller upplöst.  Rör saften oavbrutet tills sockret är löst. Skumma och fyll saften på mycket väl rengjorda, torra, kalla (sterila) flaskor. Korka dem. Hartsa, paraffinera eller sätt kapsyler över flaskorna. Lampliga flaskor sockerbolagets  sirapsflaskor med patentlock eller vichyvattensflaskor. Resterna i silduken kan användas till Rårört vinbärs- och hallonmos.

Märk i stället för hallon kan björnbär användas.